Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού Βιβλίου / Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

 

2 Απριλίου σήμερα και η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Προς τιμή του σήμερα γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ταυτόχρονα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, που ορίστηκε για σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα άτομα με αυτισμό και την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Εμείς σας προτείνουμε ένα εξαιρετικό βιβλίο, που συνδυάζει τις δύο Παγκόσμιες Ημέρες. Το αυγό της Εύας Βακιρτζή είναι μια εξαιρετική προσομοίωση της οπτικής του κόσμου με τα μάτια των παιδιών με αυτισμό.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η δουλειά του φορέα προστασίας και κοινωνικής ένταξης αυτιστικών ατόμων Αβάλη με απαντήσεις σε ενδιαφέροντα ερωτήματα, όπως: Πώς νιώθεις που έχεις αυτιστικό αδερφό; Τι σημαίνει για σένα ο αυτιστικός αδερφός σου; Θέλεις να πεις στον κόσμο για τον αδερφό σου; κ. ά. 

Τι να πρωτοπροτείνουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου; Τόσα όμορφα βιβλία για παιδιά κυκλοφορούν για όλα τα θέματα: βιβλία για το περιβάλλον, για τη φιλία, για την αγάπη, για το σχολείο, για τα όνειρα, για ντεντέκτιβ, για τερατάκια και διαβολάκια, για όλους και για όλα! Εμείς αποφασίσαμε να σας προτείνουμε βιβλία....για τα βιβλία! Ναι! Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με βιβλία που μιλούν για την αξία των βιβλίων. Προσπαθούν να μας εξηγήσουν γιατί....
Όποιος δε διαβάζει βιβλία, ζει μόνο μια ζωή!
Ελπίζουμε να τα απολαύσετε!
- Παγώνα Σταυρούλα, Μικρός οδηγός βιβλίων, Εκδ. Ίκαρος, 2020
- Τζόυς Γουίλιαμ, Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κυρίου Μόρις Λέσμορ, Πατάκης, 2014
- Παπαθεοδούλου Αντώνης, Χατζηπλής Δικαίος, Χαριστική βιβλιοθήκη, Πατάκης, 2019
- Jose Jorge Alves Letria, Αν ήμουν βιβλίο, Καλειδοσκόπιο, 2015
- Χάγκερουπ Κλάους, Το κορίτσι που ήθελε να σώσει τα βιβλία, Λιβάνη, 2019

Κλείνουμε με την πρόταση της Κας Μαρίας Χριστοφίδου, της ψυχολόγου του σχολείου μας. Η ιστορία του κυρίου Λέσμορ και των ιπτάμενων βιβλίων του.

Και του χρόνου από κοντά!